0item(s)

Количката е празна.

Product was successfully added to your shopping cart.

Нашите услуги


 

Загубата на зъби е често срещан процес. Каквато и да е причината затова, те трябва да бъдат възстановени, заради функционалността и естетиката. Най-честите заместители на изгубените зъби са подвижна протеза или мостова конструкция. Денталните импланти изместват на заден план първите два начина на лечение за възстановяване на липсващи зъби, тъй като те предоставят по-добра перспектива в бъдещето, намаляват загубата на кост и предпазват максимално здрави меките тъкани.

Какво представляват денталните импланти?

Имплантите заместват кореновата част от Вашият естествен зъб и те се поставят в предварително подготвена за това ложа в челюстта. Имплантите биват два вида:

 • Титаниеви - окис на титан, алуминий и ванадиева сплав;
 • Циркониеви - циркониев оксид.

И двата вида добре се толерират от костта и се интегрират лесно с костните структури.

Каква е процедурата по тяхното поставяне?

Преди да се пристъпи към поставяне на денталният имплант, трябва да се прецени здравето на Вашите зъби и венци. Ако има сигнал на някакво заболяване, то трябва предварително да бъде излекувано.

Последователността на Вашето лечение се планира, след назначаване и извършване на образно изследване (X-ray computer tomography) или на кратко- скенер. Целта е да се прецени качеството на костта и да се индифицират най-близките анатомични структури, които да бъдат избегнати по време на операцията.

Обикновено процедурата по поставяне на зъбен имплант се извършва под въздействието на местна нестезия. В случаите, в които пациентът е много притеснен и/или нетърпелив предвид продължителността на процедурата, тя може да бъде извършена и под седация.

Веднъж поставен импланта, той се оставя, за да се интегрира с костта за период от 6 седмици до 6 месеца. През този оздравителен период на пациента се поставя временна конструкция, която не трябва да упражнява никакви сили върху заздравяващият имплант. Постоянната конструкция се изработва след изтичане на интеграционният период и завършване моделирането на меките тъкани около импланта.

Какви са предимствата на имплантите?

 • Намаляват костната загуба

Нормално костната структура, около естественият зъб е подложена на непрекъснато моделиране и подновяване. Когато Вие загубите зъб, на мястото на извадения корен около него костта започва бавно да изчезва (костна атрофия) и може да промени формата на Вашата челюст. Денталният имплант, поставен в тази област, стимулира костен растеж и продукция, предпазвайки по този начин загубата по обем на костна структура. При пациенти, където костната загуба е напреднала е възможно да се наложи процедура по костозаместване, преди поставянето на самия имплант.

 • Подобрена функция

Веднъж интегриралите се импланти във Вашата челюст функционират, като напълно естествени зъби. Вие можете да се храните с тях, говорите ясно и отчетливо.

 • Не се изисква изпиляване и/или премахване на здрави зъбни структури

Когато замените липсващите зъби с мост, съседните зъби на липсващите трябва да бъдат изпилени. В бъдеще, ако някой от носещите зъби бъде увреден, мостовата коснтрукция също бива компрометирана. За разлика от това, имплантното възстановяване е напълно независимо от останалите Ви зъби.

 • По-добра естетика

Добре направеният имплант не се отличава по нищо от Вашите съседни зъби и предоставя възможност за много по-добър краен естетичен и функционален резултат.

Колко зъба може да носи един имплант?

Обикновено имплант, поставен Във вашата кост може да носи една корона. В случаите, в които Вие имате няколко липсващи зъба, не е нужно да имате имплант за всеки от тях. Един имплант може да поддържа няколко зъба чрез мост или протеза. В тези случаи броя на имплантите зависи от обема и качеството на костта.

Подходящ пациент ли съм за костта?

Зъбният имплант може да бъде поставен на пациент със завършен скелетен растеж (след петнадесет годишна възраст при момичета и след седемнадесет при момчета). Всеки здрав пациент с адекватна орална хигиена е подходящ за зъбен имплант. Обстоятелствата, при които имплантното лечение може да бъде неуспешно са следните:

 • Интензивно тютюнопушене- забавя заздравителният процес
 • Некомпенсиран диабет през периода на интеграцията- не се осъществява интеграция.
 • Периодонтални заболявания- всички заболявания на венците трябва да бъдат излекувани, преди имплантна процедура, за да се осигури дългосрочен успех на лечението
 • Пародонталните заболявания са главна причина за загуба н акост и венец (меки зъбни тъкани)
 • Бруксизъм- дъвкателното налягане в областта на кътниците е увеличено около 3-4 пъти над нормалното, което е предпоставка за избиване на имплантите.

.

Как да разбера дали имам достатъчно кост за дентални импланти?

Използването на комбинация от рентгенови снимки и компютърна тумография ще дадат пълна информация за обема и качеството на костта, както и за разположението на близки анатомични структури..

Какво се случва, ако нямам достатъчно кост?

Съществуват различни начини за костна присадка и процедури за тъкана регенерация, посредством които може да се промени обема на Вашата кост..

От къде може да се вземе кост за костна присадка?

В голяма част от случаите, изискващи присаждане на кост се използва естествен телешки лиофилизиран графт (кост). Лиофилизацията е процес на вакуумно сублимационно (процес, при който едно вещество преминава от твърдо в газообразно състояние без да се топи (сушене, при което материалът се замразява предварително с определена скорост до температура на пълно втърдяване и протича в условията на определен вакуум)..

Какъв е живота на денталните импланти?

Реално-доживотен. Както всяко друго възстановяване, живота на импланта при възстановяване със зъбни импланти може да бъде компрометиран от травми и венечни заболявания при лоша орална хигиена.Възстановяванията с корони се извършват с цел укрепване на зъби, които са разрушени, напукани или счупени.

Кога имам нужда от корона?

 • Когато Вашият зъб е значително разрушен и няма достатъчно здрави зъбни структури, които да задържат композитно възстановяване (пломби).
 • Когато голяма част от Вашият зъб е счупен и тя не може да се изгради като се използват традиционните техники на композитно възстановяване (пломби).
 • Когато имате голям дефект в зъба и след неговото възстановяване с композитен материал има опасност от счупване на зъба.
 • Когато Ви е поставен зъбен имплант
 • След кореново лечение, с цел повишаване здравината на зъба и неговото предпазване от счупване.
 • Когато е налице изтриване на зъбите и е необходимпо поставянето на корона от естетична гледна точка за Вашата усмивка.

Винаги ли короните са най-доброто решение?

Поставянето на корона/и не трябва да бъде първият избор на лечение за подобряване естетиката на Вашите зъби, защото отнема голяма част от твърдите зъбни тъкани. По-малко инвазивни методи са естетичните обтурации (пломби), когато това е възможно. Коронките са задължителни в случаите на разрушен зъб/и и в някои случаи след провеждане на кореново лечение.

От какъв материал се изработват короните?

В съвремената дентална медицина съществува голямо разнообразие на материали, от които могат да бъдат изработени. Основно в практиките се използват три вида корони:

 1. Металокерамични корони- изработени от метал (благородна или неблагородна сплав), покрита с порцелан (керамика).
 2. Изцяло порцеланова корона. Биват 2 вида:
  • Фул контур (пълен контур) - цялата корона е пресована от керамика, след което се оцветява и гланцира.
  • С послойно нанасяне на керамика - основата се изработва от пресована керамика, след което върху нея се нанасят керамични маси.
 3. Циркониеви корони, които същи биват 2 вида:
  • Фул контур ( пълен контур)- цялата корона се изрязва от цирконий, след което се изрязва и гланцира.
  • С послойно нанасяне на керамика - основата се изработва от изрязан цирконий, след което върху него се нанасят керамични маси.

Каква е разликата в трите вида корони?

Основната разлика е в естетиката. Металокерамичните корони с благороден метал са с по-топли цветове от тези, изработени с неблагороден. Короните от пресована керамика и цирконий с послойно нанасяне на керамични маси са по-естетични от короните тип “Фул контур”.

Каква е разликата между циркониевата и изцяло порцеланова корона?

Основната разлика се наблюдава в пропускането на светлина. Изцяло порцелановите корони пропускат светлина, докато циркониевите не. Поради тази причина при преоцветени зъби се изработват и поставят циркониеви корони.

Циркониевата или изцялокерамичната корона е по-здрава?

И двата вида са достатъчно здрави. Цирконият е много по-твърд материал, в сравнение с твърдостта на емайла. Порцелана има почти еднаква твърдост с тази на емайла.

Какво е необходимо, за да се постави корона на зъба?

Процедурата от изпилване на зъба, до залепване (циментиране) на готовата корона преминава през няколко етапа:

 1. Почистване на зъбите, отнемане на емайла чрез изпилване под въздействието на локална анестезия. Формата на изпиленият зъб е същата, като на естествения, но в умален размер, така че короната “да легне” точно върху изпиления зъб. Определя се цвят, в синхрон с останалите зъби.
 2. Взимане на отпечатък , който се изпраща в зъботехническа лаборатория. Изработването на короната трае приблизително седмица. През този период пациента престоява с временна корона, която се изработва в стоматологичният кабинет, след изпилване на зъба.
 3. Проба на скелета на коронковата конструкция.
 4. Керамична /порцеланова проба. Тук се проверява височината на короната, нейните форма и цвят.
 5. Индивидуално оцветяване и завършване на короната. Извършва се в зъботехническа лаборатория, като се оцветява по цвета на съседните на короната зъби в устата на пациента.
 6. Залепяне (циментиране) на короната.

Какъв е животът на короната?

Това зависи в голяма степен от грижата за Вашите зъби. Короните изискват добра хигиена, както при естествените зъби. При условие, че поддържате добра хигиена, посещавате редовно профилактичните прегледи при Вашият дентален лекар, неподлагате короната на неестествен натиск (като отхапване на твърди предмети), то животът на короната може да бъде около 10-15 години.Искате изкрящо бели зъби?

Вече може да ги имате!

Какво представлява избелването?

Това е процес на изсветляване цвета на вашите зъби. Дентално контролираните системи за избелване на зъбите предлагат безопасен и ефективен метод за възстановяване на естествените зъби с по-светъл цвят. Естествената зъбна субстанция не се отстранява или променя по никакъв начин.

Ще бъде ли ефективно за моите зъби?

При избелването на зъбите е доказано, че ефиктивността е приблизително 95% при отстраняване на част или изцяло преоцветяването и петната, възникнали по зъбите.

Как действа избелващата система?

 1. Химически - избелващият процес протича чрез окисление. Свободни кислородни радикали се прикрепят към преоцветяванията на зъбите (окисление). Това предизвиква изчистване на петната и оцветяванията.
 2. Лазерно избелване - това е напълно безопасна за зъбите и общото здраве на пациентите процедура. Основава се на достигане на лазерния лъч до засегнатите части на дентина, с което се постига много по-бърз ефект.

Каква е разликата между наличните системи за избелване достъпни по магазините и тези, предназначени за професионално използване?

Всички неконтролирани системи по магазините се различават от професионални системи. Най-често срещания вид системи е този, използващ химическо избелване. Някои използват дори разредена киселина. От рекламите често се предполага, че почти няма разлика между системите. Това обаче не отговаря на истината. За да постигнете най-добър, безопасен и дълготраен резултат Ви препоръчваме процедурата по избелване на Вашите зъби да бъде извършена в стоматологичен кабинет от Вашият дентален лекар..

Защо е най-добре процедурата да бъде извършена от денталният лекар?

Дентално контролираната система предлага пълен преглед преди лечението. Какво означава това и какво трябва да провери Вашият дентален лекар?

 • До колко зъбите могат да бъдат избелени и начина, по който ще се постигне това.
 • Наличие на повредени и спукани обтурации (пломби)
 • Наличието на коронки и обтурации, които не могат да бъдат избелени.
 • Изработване на индивидуали шини за избелване
 • Избелване, при което използваният гел ще покрива зъбите, но не и венците.
 • Контрол на избелването.

Колко време е необходимо, за да се избелят зъбите?

Това зависи от концентрацията на гела, оцветяването на Вашите зъби и естественият им оттенък. Ако зъбите Ви са тъкмни или много жълт, това ще отнеме повече време. Индивидуално изработените шини се носят по време на сън и това се извършва в продължение на седмица, при липса на чуствителност. Много е важно да се контролира дозираноте на избелващият гел, за да бъде избегнат неговия излив върху Вашите венци.

Зъбите, преоцветени от медикаменти (тетрациклинови препарати) се нуждаят от по-продължително избелване за премахване на оцветяванията.

Ако чувствате дискомфорт, носейки шините по време на сън, то Вие може да ги поставяте в друго удобно за Вас време.

Какво да направя, ако се появи чувствителност?

Чувствителността е най-честата нежелана реакция по време на избелването. Почти винаги се появява при пациенти с чувствителни зъби. Тя се усеща около шийката на зъбите, когато е налице смъкване на венеца (рецесия). В тези случаи избелването се спира за няколко дни, като по това време се използва специален сензо-гел, който се поставя в шините. Избелването се възстановява, след изчезване на чувствителността.

Какво ще се случи, ако зъбите са на петна?

Ако зъбите са на бели петна, по време на избелването тези петна ще контрастират от останалите части на зъбите през първите дни на избелването, като това постепенно ще започне да намалява и изчезва към края на процеса.

Понякога, денталният лекар може да приложи специална процедура, наречена “микроабразио”, при което белите петна се отразяват трайно.

Възможно е да забележите бели петна и по време на самото избелване, които не сте виждали преди. Това се получава в резултат изсветляването на зъбите. Забелязват се обикновено веднага след първият избелващ сеанс, но това не бива да Ви притеснява. В процеса на избелване те изчезват.

При някои зъби могат да се появят бели и тъмни ивици. Това присъства при нормалния зъб, но когато зъбите са преоцветени, това не се забелязва. Със страртиране на избелващият процес, тези ивици, започват да си личат ясно, но с напредване на избелването, те изчезват.

Какво ще се случи със старите коронки и/или пломби?

Те няма да променят цвета си. Ако имате коронки и/или пломби на фронталните (предните) зъби, те ще останат със същия цвят.

Какво е усещането, когато зъбите са избелени?

Обикновено усещането (освен видимият резултат) е за перфектно чисти зъби, след избелването те ще се отличават от останалите, което може да наложи тяхната смяна. Това се случва след постигане на желаният от Вас цвят и последващото му стабилизиране.

Колко време трае ефекта от избелването и кога процедурата трябва да се повтори?

Продължителността на ефекта от избелването зависи от причината, довела до оцветяване на зъбите. Ако консумирате много преоцветяващи напитки (чай, кафе, кола, червено вино), то ефекта няма да трае дълго. Обикновено повторно избелване се извършва след около осем месеца.

Вреди ли избелването на зъбите или венците?

Тестовете за пезопасност, с които са изпитани професионалните избелващи системи показват, че те са безопасни за зъбите, венците, бузите и останалите тъкани в устната кухина. Това не важи за избелващите системи, които се предлагат в супермаркети. Те са значително, по-евтини от предназначените за професионално избелване, но често пъти съдържат киселина, която може да увреди емайла и околните тъкани на зъбите. Тази киселина може да бъде изключително агресивна.

Всеки пациент ли е подходящ да се подложи на процедура по избелване?

Избелването не е подходящо за всеки. Пациенти с облечени в корони всички зъби не могат да избелват зъбите си, защото короните не променят своя цвят.

Относно усмивката?

Тя ще заблести


[profiler]
Memory usage: real: 6291456, emalloc: 7423712
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem